"NOVOSTI" U SLOVAČKOJ: U Bratislavi samo naslovi novina svedoče da se desio gnusan zločin - u gradu bez policije, sprema se koncert (FOTO)

M. Popović

16. 05. 2024. u 11:49

DAN posle mučkog atentata na premijera Roberta Fica koji je zgranuo ceo svet, reporter "Novosti" svedoči o atmosferi koja vlada u glavnom gradu Slovačke.

НОВОСТИ У СЛОВАЧКОЈ: У Братислави само наслови новина сведоче да се десио гнусан злочин - у граду без полиције, спрема се концерт (ФОТО)

FOTO: Novosti

U najkraćem, iako se već zna da pucnji u predsednika vlade i te kako imaju primese politike, na ulicama Bratislave sve odudara od dramatičnih scena koje je planeta mogla da vidi juče u popodnevnim satima. Ako bi se možda očekivalo da se i u vazduhu oseća napetost posle velike nacionalne traume, tim pre što je napadač na Fica pristalica opozicije, začuđujući je mir i dnevna rutina kojima prisustvujemo. Nema nigde policije, a na stotine turista kao svakog dana defiluju i obilaze gradske znamenitosti. Na glavnom trgu Hlavne namiesti su u toku probe za večernji koncert. I putnik namernik bi samo po naslovnim stranama novina mogao da zaključi da se nešto strašno dogodilo. To je jedina i udarna vest svih dnevnika koji su nam došli pod ruku. Neki od stanovnika Bratslave rekli su nam da su šokirani onim što se desilo u Handlovu, i da je zaprepašćujuće ako je premijer, zaista, bio meta zbog svog političkog kursa.

Podsetimo, Fico je jesenas postao premijer Slovačke i maltene je izveo zaokret u nekim strateškim pravcima čim je ispio pobednički šampanjac. Za razliku od prethodne vlade  koja je podržavala naoružavanje Ukrajine, novi kabinet insistira na diplomatskom rešenju, stajući uz rame svom komšiji iz Mađarske Viktoru Orbanu i oponirajući zapadnoj Evropi i SAD. Tokom kampanje govorio je da je rat počeo 2014, kada su "ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju ruske državljane u Donbasu i Lugansku. Ostao je dosledan i kada je reč o pritiscima da podrži komadanje Srbije:

- Ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo.

Ovim svojim stavovima koji se kose sa evroatlantskom maticom stekao je veliki broj neprijatelja i na zapadu i kod kuće, pa bi korene jučerašnjeg brutalnog napada trebalo tražiti i na toj strani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!