AMERIČKA MINISTARKA FINANSIJA: SAD će obavestiti Kinu pre bilo kakvih promena carina za njene proizvode

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 05. 2024. u 20:27

AMERIČKA ministarka finansija Dženet Jelen odbila je danas da iznese bilo kakve detalje o očekivanim promenama američkih carina za kineske proizvode, ali je rekla da će administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena obavestiti kineske zvaničnike pre bilo kakve takve akcije Vašingtona.

АМЕРИЧКА МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА: САД ће обавестити Кину пре било каквих промена царина за њене производе

Foto: Tanjug/AP Photo

Jelen je naglasila da su ona i drugi američki zvaničnici jasno stavili Kini do znanja da mogu na "strateškiji način" da rekonfigurišu carine koje su uvedene za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, preneo je Rojters.

Dodala je i da će sve promene biti usmerene ka tome da se osigura da američke kompanije mogu da pokrivaju domaću tražnju u određenim sektorima.

-Predsednik Džozef Bajden veruje da sve što radimo treba da bude usmereno na otklanjanje naših problema, a ne neku drugu stranu, pa se nadamo da nećemo videti značajniji kineski odgovor na to, iako uvek postoji takva mogućnost, rekla je Jelen za Blumberg.

Ona je to rekla dok se očekuje da će Bajden sutra objaviti nove carine, među kojima i veliko povećanje nameta za električna vozila, kao i za poluprovodnike, solarnu opremu i medicinske potrepštine, prenosi Rojters.

Jelen je rekla da Sjedinjene Američke Države rade na stabilizaciji ekonomskih odnosa sa Kinom.

-Ne želimo da se ekonomski odvojimo od Kine, ali mislimo da bi odnosi trebalo da budu fer, s obzirom na to da se Peking bavi nepoštenim radnjama kao što su davanje ogromnih subvencija svojim proizvođačima, navela je ona.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)