PRISUTNO ČAK 17 VRSTA POLENA DRVEĆA: Alergije ovih dana muče brojne građane

Tanjug

10. 04. 2024. u 09:51

POSLEDNjI podaci monitoringa alergenog polena u Beogradu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je zabeleženo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave, izjavila je jutros Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena te agencije.

ПРИСУТНО ЧАК 17 ВРСТА ПОЛЕНА ДРВЕЋА: Алергије ових дана муче бројне грађане

Foto Shutterstock

Ona je istakla da su izuzetno topla zima, a i sam početak toplog proleća uticali na ranije cvetanje alergenih vrsta drveća, pored čega je došlo i do "izuzetno velike produkcije polena u vazduh”.

- Beležimo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave - rekla je Mitrovićeva.

Prema njenim rečima, podaci monitoringa pokazuju da je u visokim koncentracijama prethodnih dana bio polen breze, tisa i čempresa, vrba, platana i to izrazito na Novom Beogradu, zatim i javora, duda, hrasta, jasena i oraha.

- Svi zajedno u unakrsnim reakcijama uticali su da se na alergijske simptome žali veliki broj sugrađana - rekla je Mitrovićeva.

Poredeći sa istim periodom od prošle godine, ona kaže da su znatno veće količine polena drveća, "a i dosta su ranije krenuli poleni korovskih biljaka i trava”.

- Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na našoj Android aplikaciji “Polen Srbija” može se pratiti kakve su sve vrednosti po svim gradovima i u tom smislu videti da li nam odgovara Sokobanja ili drugi deo centralne Srbije, kao i to da se ne lečimo sami, već u dogovoru sa lekarima, krenuti ranije 10 dana sa terapijama pre nego što krenu alergeni na koje smo ustanovili da smo alergični, odnosno da imamo probleme - rekla je Mitrovićeva.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U PARIZU: Završena poseta predsednika Vučića, evo o čemu su razgovarali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?